onsdag 23 februari 2011

Gudstjänsten - del 5

Dags att svara på Daniels andra fråga.

2. En tanke och en gåta =): hur gör du med konfirmanderna för att de ska känna sig sedda och delaktiga. En grej som jag förstår att ni i Åbo gör mycket bättre än vi i matteus. Kan man göra samma sak med församlingen?

Å vad jag skulle önska att jag kunde säga att jag tror att konfirmanderna i Åbo svenska känner sig sedda och delaktiga i gudstjänsten. Men det tror jag inte alls att de gör. Och det är ju därför som vi planerar en skribaförnyelse. Och en gudstjänstförnyelse. De går liksom hand i hand.

I år har vi kommit så långt att alla fem konfirmandgrupper planerar och genomför en högmässa. På lördag får de undervisning om högmässans delar (utgående från sex ord: kyrie, gloria, agnus dei, sanctus, pax och credo) och så planerar vi högmässan (vi delar ut uppgifter, övar och samtalar). På söndag firar vi sedan högmässa tillsammans. Och de känner sig så oändligt mycket mera delaktiga. För det gör de faktiskt. Den söndagen. Men förhoppningsvis kan de förstå lite mera om vad gudstjänsten går ut på efter det.

Dessutom håller ju Fredrik på och testar ett nytt lägerkoncept som bäst och om det fungerar kommer konfirmanderna från det lägret att känna sig mer delaktiga i gudstjänsterna i vår än de övriga konfirmanderna. Men det återkommer vi till senare i vår när konfirmanderna utvärderar högmässan.

Tanken med skribaförnyelsen är att konfirmanderna ska få undervisning om kristen tro och om högmässan innan de ska börja delta i högmässorna.

Och här kommer vi in på det som du egentligen frågar. Kunde man göra samma sak med församlingen? Ja, det tror jag. Vi borde erbjuda församlingen gudstjänstskola både som en skild verksamhetsform men också som kontinuerlig gudstjänstskola i själva högmässan. Så att man vet vad t.ex. kyrie handlar om.

Därtill borde vi ge den gudstjänstfirande församlingen konkret möjlighet att vara med och påverka hur vi firar högmässa. Detta kunde man t.ex. göra genom att ordna ett gudstjänstmöte varje termin. På mötet kunde man få tycka till om allt från psalmval till gemenskapskänsla. Därefter skulle församlingsrådet och de församlingsanställde noggrant överväga de förslag som kommit upp och så småningom skulle gudstjänsten bli ännu mera delaktig och social.

2 kommentarer:

  1. Intressant såklart.

    jag var också inne på funderingen om inte den gudstjänstfirande församlingen är för stopr. Vad gäller konfirmander så finns det ju regler för hur stora konfirmandgrupperna är.
    kanske borde det finnas regelr för hur stora gudstjänstgrupperna är...

    80-100st låter ganska mycket för att kunna uppnå din drömgudstjänst

    SvaraRadera
  2. Jag tänker att 80-100 st är bara början :) Vi kan bli många fler som vill vara med i den gudstjänstfirande församlingen i Åbo...

    Jag ska förklara hur vi har planerat att göra med gudstjänstgrupper i ett annat inlägg en gång.

    Det är jätteviktigt att konfimanderna inte bli flera än den övriga församlingen. Konfirmanderna och andra ovana kyrkobesökare behöver bli burna. Men om det är så att konfirmanderna blir fler än de övriga måste nog konfirmanderna anses vara huvudmålgruppen för liturgin & predikan (undrar om någon församling anpassar gudstjänster i sådana fall?)

    SvaraRadera