onsdag 23 februari 2011

Gudstjänsten - del 4

Berra ifrågasätter min tanke att sätta mer resurser (personal, pengar och tid) på gudstjänsten med den motiveringen att det tar resurser från annat som är viktigare. Som exempel använder han ungdomsarbetsledaren. Varför skulle ungdomsarbetsledaren sätta arbetstid på gudstjänsten istället för en ungdomskväll?

Men det var inte min tanke. Ungdomsarbetsledaren ska inte byta ut ungdomskvällen mot gudstjänsten utan båda behövs. På olika sätt.

På ungdomskvällen ska ungdomsarbetsledaren tillsammans med ungdomarna skapa verksamhet som de gillar och gärna kommer till. Det ska både finnas lågtröskelverksamhet och möjlighet till andlig fördjupning. Ungdomskvällar behövs av många olika orsaker. Inte minst för att ge ungdomar ett vettig ställe att hänga på. För sådana söker de och behöver de när de håller på och växer bort hemifrån. Och inte minst för att kunna se och bekräfta ungdomar som så helhjärtat behöver det.

På gudstjänsten ska ungdomsarbetsledaren fira gudstjänst tillsammans med hela församlingen och genom att engagera ungdomar att vara delaktiga bygga en församling som också kan mötas och känna gemenskap över generationsgränserna. På gudstjänsten ska ungdomsarbetsledaren hjälpa konfirmanderna att fira gudstjänst och känna sig delaktiga i den. Och ibland kan faktiskt antalet konfirmander som deltar i en gudstjänst vara fler än ungdomarna som deltar i en ungdomskväll. På gudstjänsten ska ungdomsarbetsledaren finnas till för de ungdomar (ja, jag vet att de är få men de finns) som faktiskt går i gudstjänsten.

När det gäller resurser överlag så lider vår kyrka av att inte veta vad hon vill. Ja Kyrkan vet väl, men vi som jobbar i den vet inte. Vi hittar på verksamhetsform efter verksamhetsform. Vi sliter ut oss och fyller i blankett efter blankett. Vi göder människans behov av att själv få välja från det andliga smörgåsbordet. Här tror jag att gudstjänsten skulle kunna vara lösningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar