söndag 4 mars 2012

Kyrkoherdeval

I den församling som jag jobbar i är det kyrkoherdeval som bäst. Det är mycket spännande. Två kandidater har ställt upp: kyrkoherde Johan Westerlund och omsorgspräst Björn Nalle Öhman. När man söker en kyrkoherdetjänst bedömer domkapitlet sökandens meriter och de har satt Johan Westerlund i första förslagsrum och Nalle Öhman i andra. Trots det är församlingen fri att välja vem som helst av kandidaterna. Ja, det är församlingen, dvs. alla myndiga medlemmar, som väljer.

Till valproceduren hör att kandidaterna förrättar två s.k. provpredikningar. Eller egentligen håller de varsin högmässa i vilken de också predikar. Förra veckan höll Westerlund sin gudstjänst och idag var det Öhmans tur. Därtill arrangerar församlingen en paneldiskussion nästa söndag (11.3 kl 18.30 i Aurelia) och en kyrkoherdeblogg. Själva valet går av stapeln söndagen den 18.3 efter högmässan i Åbo domkyrka.

I höstas gick jag en ledarskapskurs (exilafen) som är obligatorisk för alla blivande kyrkoherdar. Under den processen och under den här valet har jag funderat en hel del över vilken slags kyrkoherde jag vill ha som herde och chef i vår församling. Några tankar vill jag dela med mig idag.

Jag vill ha en kyrkoherde som...

... har mål & visioner. Och som dessutom är duktigt på att jobba med målsättningsarbetet i församlingen. Med tydliga mål & visioner blir det lättare att prioritera tid och resurser.

... månar sig om arbetsgemenskapens och medarbetarnas välmående. Många kyrkoherdar vill gärna sätta tid och resurser på detta men hinner inte p.g.a. allt annat som måste skötas. Här tror jag att man måste  våga tänka om. Om man sätter mycket tid på detta kommer många saker att kunna skötas av andra än kyrkoherden.

... är en trygg person med en god självkänsla. Det här är kanske det allra viktigaste. Om kyrkoherden är trygg kan han/hon ta svåra beslut. Om kyrkoherden är trygg kan han/hon hjälpa andra att utvecklas i sina arbetsuppgifter utan att han/hon känner sig hotad eller förbisedd. Om kyrkoherden är trygg kan han/hon delegera arbetsuppgifter utan att känna att han/hon måste göra dem själv. Om kyrkoherden är trygg kan han/hon erkänna sina egna brister och svagheter och också förlåta andra för deras. Om kyrkoherden är trygg vågar han/hon lyssna till medarbetarnas feedback angående sitt ledarskap.

... är organiserad och logisk. T.ex. är det viktigt att skapa en välfungerande struktur för arbetskonferenser och arbetsmöten. I vår stora och byråkratiska samfällighet är det här en nödvändig egenskap. Annars finns det en stor risk att man drunknar i arbetet och administrationen.

... är en god administrativ ledare. Kyrkoherden ska tillsammans med den övriga administrativa personalen se till att administrationen och byråkratin fungerar väl och underlättar för arbetsteamet att utföra sitt arbete och nå arbetsgemenskapens uppsatta mål. 

... är en andlig ledare. Kyrkoherden ska också fungera som församlingens andliga ledare och se till att församlingens huvuduppgifter som andlig gemenskap och kyrka sköts på ett bra sätt och att församlingens andaktsliv och förkunnelse baserar sig på kyrkans bekännelse. Det här hör till de kyrkliga arbetsgemenskapernas speciella utmaningar. Att både vara en arbetsledare och en andlig ledare är inte lätt.

... har ett stort och generöst hjärta. Det hör ihop med att vara trygg som person. En ledares förhållande till andra människor och dennes människosyn kommer att prägla allt annat hon eller han gör.

Som ni ser (om ni orkat läsa så här långt) skriver jag inte att kyrkoherden ska vara en god predikant eller en duktig liturg. Det är klart att det också är viktigt men det är ändå sekundärt till allt det andra. Jag tycker att kyrkoherdekandidaterna istället för att provpredika borde visa prov på sitt ledarskap istället. Istället för att bedöma kandidaternas predikan borde man bedöma deras förmåga att leda arbetsteamet vid en gudstjänst. Kolla med nattvardsassistenterna, gudstjänstgruppen, kantorn och vaktmästarna hur de upplevde samarbetet och ledarskapet.

Hurudan kyrkoherde vill du ha?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar