söndag 30 december 2012

2012

Vågar nästan inte summera året som gått. När jag ser i backspegeln ser jag suddigt. Hur kan man glömma så fort? Mycket jobb har det i alla fall varit. På gott (älskar nämligen!) och ont (kaotiskt och skopan har varit för packad, skakad och rågad). Många frågetecken har också funnits med under året och några av dem kämpar jag ännu med. Ett händelserikt och omvälvande år.

JANUARI
En era tog slut i december när min jobbästis slutade jobba i församlingen. I januari möblerar jag om i vårt arbetsrum och välkomnar en ny jobbkollega. Den första av många det här året. Firar kyrkodagar i Vasa och njuter av snön som äntligen kom. Jag + snö och rejäl vinter = sant!

FEBRUARI
Jag beviljas tjänstledighet och ett stipendium. Utarbetar ett nytt skribamaterial på Reuterska vinden. Känns som hemma. Förvånas över min självdisciplin! Glad över regelbunden arbetstid med lediga helger. Blir antagen till den långa själavårdskursen. Tror tydligen att jag har hur mycket tid och ork som helst.

MARS
Engagerar mig i kyrkoherdevalet trots att jag är ledig. Kul och spännande!

APRIL
Slutspurtar med boken och hjälper vän med pro gradu. Jobbar på dagarna i församlingen och tillbringar kvällarna på vinden. Ordar födelsedagskalas för graduskribenten och firar med skumppa när gradun är inlämnad.

MAJ
Funderar på framtiden och var jag skall bo. Hur vill jag att mitt liv ska se ut? Vad vill jag jobba med? Är det dags att gå vidare? Boken blir klar och skribaförnyelsen inleds. Graduskribenten prästvigs och firas med hemsydd stola och kalas.

JUNI
Juni går i skribans tecken. Två skribaläger avklaras med nya metoder och vi jobbar häcken av oss. Midsommaren tillbringar jag i Kimito prästgård och njutert av den vackra trädgården och utsikten till kyrkan.

JULI
Sommarens tredje och sista skribaläger inleder julimånad. Juli präglas av familj, vänner, villoliv, bastubad, simturer, böcker och skön, skön semester. La P, J, L, M och K dinerar vid villon. Jobbästisens dotter föds och jag får frågan om jag vill bli gudmor. Hurra!

AUGUSTI
Arbetshösten inleds chockartad med insjuknad ny chef och en häftig start på verksamhetsterminen. Fas 2 i skribaförnyelsen påbörjas och semestern är ett minne blott. Under sommaren får vi tre nya kolleger. Börjar träna så smått men jobbet tar snart över allt annat.

SEPTEMBER
Guddottern döps och jag blir bokfé. På jobbet installeras kyrkoherden med pompa och ståt. Mottar ett stipendium av prästförbundet för mitt skribaprojekt. Juhuu flyttar från stan men bli också kämpis med La P. September och oktober är galna jobbmånader. Tack och lov börjar jag i arbetshandledning och gör come back i kammarkören.

OKTOBER
L disputerar och vi firar förstås! Jobbkaoset fortsätter. Skribaförnyelsen och gudstjänstgrupperna är kosmos i kaos. A och R förgyller mitt hem en vecka.

NOVEMBER
Jag hinner inte med allt jag vill utan får ge upp några projekt. Deltar i en terapeutisk själavårdskurs och får ovanligt många insikter och kreativa idéer. Nya människor föds i vänkretsen och innerst inne är livet vackert, förunderligt och värt all längtan och allt hopp.

DECEMBER
Firar en av årets roligaste högmässor på första advent efter en fin, fin ungdomsweekend. Skribajulfester på rad och all ledig tid går till vila. Glad över snön förstås och den lediga julen med urfamiljen i världens centrum. Glad över N som föds en vintrig decemberdag. Vet också att det inte går att fortsätta så här. Det måste bli mindre och framförallt mindre kaos.

Känns som om jag glömt något viktigt? Nåja, nu blev den så här. Årskrönikan a la 2012.

söndag 23 december 2012

Julhälsning