söndag 30 september 2012

Röda streck

Jag är tacksam över många saker just nu. Tacksam, glad och överraskad. Ändå inser jag att målen har blivit suddiga och svåruppnåeliga eftersom jag inte prioriterat dem tillräckligt. Nu måste jag dra stora, starka röda streck i tidsplaneringen. Eller en annan bild kunde vara den klassiska anslagstavlan från SR. Dags att välja bort allt som inte leder rätt. Hjälp!

lördag 22 september 2012

Prästlördag

Steg upp någon timme senare än jag planerat.
Njöt av lugn morgon.
Cyklade.
Förberedde tvåspråkig vigsel och tvåspråkigt dop.
Åt lunch på 7 minuter ute på stan.
Cyklade.
Vigde ett färggrannt par i den majestätiska domkyrkan.
Åkte buss.
Döpte en lugn, trygg och tjusig tjej i en annan stad.
Åkte buss.
Svängde via domkyrkan och plockade upp en kaffetermos.
Cyklade.
Förberedde högmässa, predikan till Hemmet och ett dop.
Funderade på Mikaelidagens två predikningar.
Planerade jobbinsatsen de närmaste två veckorna (i Åbo, Vasa, H:fors, Kannunkoski & Borgå).
Cyklade.
Åt middag i sängen framför datorn.
Bloggade.

torsdag 20 september 2012

Förkunnelse

När jag lyssnar på förkunnelse som handlar om kärleken till nästan/världens nöd/orättvisor/konsumism/barnamord och dylika saker vill jag erfara en känsla av kamp. Jag vill glöda och fyllas av längtan efter att få vara med och skapa en vackrare värld.

Det räcker inte att sucka över orättvisorna och bekänna vår del i världens skuld. Inte för mig i alla fall. Sådana predikningar känns som en intellektuell/analytisk form av likgiltighet.

fredag 14 september 2012

Kreativitet och ork

Jag gillar att vara kreativ. Försöker hela tiden hitta på nya idéer och lösningar. Skapar gärna vackert av trist. Desto mer kreativ jag är desto mer kreativ blir jag. Nya idéer föder i sin tur nya idéer. Det tar aldrig slut. Bra så!

Kreativitet föder energi. Massor av energi. Och lust. Det blir så mycket roligare när man får hitta på nytt och skapa vackert.

Men kreativiteten kombinerad med en alltmer utpräglad J-personlighet (se här*) gör att mina idéer sällan förblir idéer utan jag väljer ofta att förverkliga dem.

Det här är ett bra drag ifall man vill få mycket gjort, ifall man vill vara effektiv, ifall man vill förändra världen.

Det här är ett uruselt drag ifall man vill ha ork och tid kvar till annat. Som att vårda relationer, läsa långsamma böcker, spatsera på stan, dansa av hjärtats lust, gå på kalas.

* Jag är en kombination av ENTP och ENTJ. Starkt E, medelstarkt N, svagt T (nån enstaka fler procent än F) och det lutar allt mer mot J än P (i jämförelse med en del andra P-människor jag känner är jag så J).

tisdag 4 september 2012

Att öva sig i godhet

Det finns saker som vi vet att är goda men som vi ändå inte har lust att göra. Av olika orsaker. Ska man då låta bli att göra dem för att inte vara oärlig eller ska man göra dem oberoende hur det känns?

Jag tror nämligen att det är bra att öva sig i godhet. Låta handlingarna tala fastän hjärtat ännu inte är med. Hjärtmuskeln (den bildliga) behöver också träning. När hjärtat bli större minskar de själviska begären.

Eller vad tror du?