tisdag 28 augusti 2012

Kan jag göra något?

Idag satt jag på ett café och läste Som om jag var någons skuggsida av Lotta Näse och Patricia Bruun.  Boken handlar om Lotta som kämpar med mental sjukdom. En del har hon själv skrivit, en del har hennes mamma berättat och den röda tråden har en journalist skrivit. Lotta lever inte längre. Hon hoppade från balkongen.

I boken berättas om mentalvårdens utmaningar, nedskärningar och svåra situation. Att man ofta väljer att medicinera istället för annan vård eftersom det är billigare. Att personalbristen under semestrar kan leda till katastrofer för de vårdsökande.

Jag drabbades av en stark längtan att kavla upp ärmarna, rycka in och hjälpa till. Organisera, fixa, trolla fram pengar, smeka kinder, borsta tänder, lyssna, kämpa för de anhöriga och se till att vardagen fungerar.

Jag drabbades också av insikten att en livlig fantasi är bara en självinsikt från att vara en mentalt sjuk människas verklighet.

Det skulle kunna vara jag. Eller du.

Kan jag gör något?

Luftballong

Utanför fönstret i min tillfälliga bostad på åttonde våningen flyger just nu en luftballong. Fantastiskt! Den får summera mina två lediga dagar som inlett den sista sommarveckan. Fina, inspirerande och energifyllda dagar. Vilken välsignelse!

(Här skulle det ju sitta fint med en bild på luftballong men tyvärr hann jag inte.)

Gårdagen kan beskrivas med orden energi, stockholmsplaner, vänner, ekologiskt vin, fuskstädning, räkwok, kontemplation och regndroppar.

Den här dagen kan beskrivas med orden sju på morgonen, underbar pasta, böcker, frissa, motion, presenter, lugn, förundran och lycka.

Tacksam!