tisdag 29 mars 2011

Resebloggen -kyrkor vi såg

Under resan besökte vi fyra kyrkor. Tre av dem för att turista i och en för att fira mässa i. Här kommer kyrkorna i den ordning som vi besökte dem.

1. Lunds domkyrka
(från 1100-talet)
Kyrkan har en astronomisk klocka som spelar kl 12 och kl 15.

2. Frederiks kirke/Marmorkirke i Köpenhamn
(invigd 1894 men påbörjad 1740)

3. Vor Frue Kirke - Danmarks nationalhelgedom
(nuvarande från 18oo-t)
Kristusstatyn av Thorvaldsen är känd över hela världen.

4. Helgeandskyrkan i Lund
(invigd 1968)

måndag 28 mars 2011

Resebloggen - guld, glitter och kungligheter!

Mitt resesällskap äääälskar
guld, glitter (especially diamonds) och kungligheter.
Tur för honom att Köpenhamn är fyllt av sådana fåfängliga ting.

Vi besökte:

När vi kom dit började en timmes lång föreställning av vaktombyte och paradmusik.

2. På slottets museum fanns en utställning om dronning Ingrid

3. Royal Copenhagen Flagship Store and Factory Outlet
På vägen till Vårfrukyrkan råkade vi stöta på en av Juhuus resehöjdpunkter. Nämligen Royal Copenhagen.
Högst uppe i butiken fanns världens mest exklusiva porslin som givetvis är Juhuus favorit. I butiken hittade han sin drömsoppskål. Bara 121.000 DKK! Försäljaren trodde först att det var jag, frun/prinsessan, som önskade sig Flora Danica porslin

Vi skulle egentligen ta del av Köpenhamns nattliv på St Peters torvet men på vägen till bussen passerade vi plötsligt kungliga teatern.
"Å, de spelar My Fair Lady! Och den ska börja om tio minuter... Jag sku gärna se den. Nej, men vi har inte råd. Nä, vi far vidare. Men ... tänk om vi ändå sku gå på musikal? Vad gör det om den e på danska? Vi kan ju pjäsen. Ok, vi far på teater!" Några kreditkort senare...


PS. Det Juhuu inte vet om är att vi också borde ha besökt Rosenborgs slott. Där finns bland annat ett Flora danica kabinett. Nåja, vi måste väl åka dit en gång till :)

Resebloggen - shop until you drop!

Jag shoppar typ aldrig. Åtminstone går jag inte omkring i butiker och kollar om där finns något intressant att köpa. Tycker inte att det är särskilt roligt och dessutom så onödigt. Men på resan hade jag en halv dag i Stockholm för mig själv. Och då strosade jag omkring på stan och gick i några affärer. Och överallt fanns det något jag tyckte att jag behövde ;)

Skolådan är från min favoritskoaffär: Knulp.

I Lund hittade vi en trevlig bokhandel, Arken, därifrån jag shoppade nördig teologlitteratur. Vem behöver inte ett grekiskt-engelskt lexikon och en bibelkommentar av Stanley Hauwerwas?

söndag 27 mars 2011

Resebloggen - med häst och kärra?

För några år sedan gjorde jag ett beslut att försöka leva mera skapelsevänligt. Det här har inneburit att jag undviker att flyga. Ofta är jag frestad och allra helst skulle jag vilja hoppa på ett billigt flyg till New York. Därför valde vi att åka båt, tåg och taxi under vår resa. Det gick hur bra som helst och allt kan bokas smärtfritt via nätet. Dock ska man komma ihåg att skriva ut sina tågbiljetter ifall man har kryssat för en sådan ruta ;)

Ett stort plus i kanten får Silja Galaxy som har en underbar skaldjursrestaurang: Happy Lobster. Lika så får vår taxichaufför i Köpenhamn en eloge. Vilken guide!
I hytten på VL Isabella

lördag 26 mars 2011

Ondskans moder - likgiltighet

"All that is necessery for the triumph of evil is for good men (and women) to do nothing" - Edmund Burke.

torsdag 24 mars 2011

Resebloggen - det glamourösa boendet

Vandrarhemmet Tåget (1/5)
Länge i förväg hade jag valt ut vårt övernattningsställe i Lund. På webben hade jag hittat ett urcharmigt vandrarhem vid namn "Tåget". Vandrarhemmet var ett gammalt tåg stationerat bredvid tågstationen i Lund. Centralt, mysigt och mycket, mycket förmånligt. Tre nätter hade jag bokat och jag var nöjd och glad.
En natt stod vi ut. Visst såg det exakt ut så som på bilderna men ack så fel det kändes. Det var litet, trångt och klaustrofobiskt. Vi rymdes knappt och stå båda två samtidigt i kupén. Den utlovade wifin fungerade inte i sovvagnen. Värmereglaget hade två lägen - av och på - och därför hade vi kokhett i kupén. Varmvattnet fungerade med myntautomat och kostade 1kr per 2 minuter. Jag fick scoutlägerflashbacks istället för semesterfiilis.
Men visst fanns det några ljusglimtar också. Läget var väldigt central (fast det var lite svårt att hitta dit). Personalen var mycket trevlig. Och frukostbuffén fick godkänt.

Hotel Maritime (3,5/5)
Vandrarhemmet var alltså orsaken till att vi valde att spendera mera tid i Köpenhamn än planerat. På webben hittade jag ett budgethotell i centrala Köpenhamn med väldigt förmånliga priser (för att vara hotell). Vi bokade, betalade och hoppade på Öresundståget. Vilket fantastiskt beslut! Förutom att hotellet Maritime var avsevärt skönare och bekvämare så hade staden Köpenhamn mer att ge än Lund. Dessutom visade det sig att hotellet inte kunde ha ett bättre läge. Vi nådde alla sevärdheter till fots. Och till Juhuus glädje bodde vi bara 850m från Amalienborg :). Hotellet får 3,5 champagneglas. Det var enkelt men exakt det vi behövde. Mycket sköna sängar!

måndag 21 mars 2011

Resebloggen - städerna vi besökte

1. Stockholm (4/5)
På vägen till Lund stannade vi en halv dag i Stockholm. Jag skulle gå på loppis och besöka Stockholms vackra stadsbibliotek. Istället rörde jag mig på området Drottninggatan, Kungsgatan och Sergels torg. Och vad jag gjorde där kan du säkert lista ut...

2. Lund (2/5)
På torsdagskvällen möttes vi av ett mörkt, snöslaskigt och öde Lund. Trötta och hungriga kändes Lund fientligt inställd. Men det blev bättre. Staden är fylld av små, vackra stenhus och våra resemål (två kyrkor) gjorde väl i från sig. Just nu har jag ingen avsikt att återvända, åtminstone inte för att turista.

3. Köpenhamn (5/5)
Vi valde att överge Lund i förtid och spenderade mera tid i Köpenhamn än vi planerat. Och det visade sig vara ett fantastiskt beslut. Ett stenkast från Nyhavn (bilden) bodde vi och vi utforskade staden till fots. Och jag vill redan tillbaka. Jag är inte färdig med Köpenhamn.

Resebloggen - 16-21.3.2011

Man kan berätta om en resa på många olika sätt. Och jag väljer att göra det tematiskt med bilder. Bilderna har varierande kvalitet beroende på om de är tagna med min telefon eller om jag lånat dem från någon webbsida.

Resebloggens teman är:
  1. Städerna vi besökte
  2. Det glamourösa boendet
  3. Med häst och kärra?
  4. Shop until you drop
  5. Guld, glitter och kungligheter!
  6. Kyrkor vi såg
  7. Kyrkor vi firade mässa i
  8. Resans kulinariska upplevelser
  9. My partner in crime
  10. Heliga fastetider
Alla reseupplevelser betygssätts med 1-5 champagneglas .

torsdag 17 mars 2011

På resa

Så länge som jag har väntat. Sett fram emot. Drömt om. Och nu är den här. Resan. En nördig teologresa med kulinarisk höjdpunkt.

torsdag 10 mars 2011

Se vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider

När man läser min blogg och mina inlägg om inplanerade gourmetmatupplevelser i michelinklass skulle man ju kunna få den bilden att jag inte alls bryr mig om att fastan inleddes igår. Men det gör jag, tack och lov. Fastan är en fin tid då man både får träna sin själ och vila i nåden. Hur jag fastar ska jag kanske berätta en annan dag. Men jag kan säga så mycket att hemma hos Miasas bjuds det varken på memma (det bästa i påskmatsväg) eller pyntas påskigt före uppståndelsedagen.

Välsignad fastetid!

onsdag 9 mars 2011

Webbloppisar

Två av mina vänner har startat loppisar på nätet. Rekommenderar dem varmt! Bilderna tar er till deras butiker.

Lopptorget

Søllerød Kro

Igår valde jag och Juhuu en restaurang för resans matupplevelse. Nu hoppas vi att de har plats för oss. Så här står det på deras hemsida:

"Det hele begyndte i 1677, da den lokale præst fik tilladelse til krohold for sognebørn og gennemrejsende. I dag, over 300 år senere, er de idylliske rammer uforandrede med byens gadekær foran, skoven bagved, slottet på den ene side og kirken på den anden side."

Och maten ser lika vacker ut som omgivningen! Vilka färger!

tisdag 8 mars 2011

En dikt kvinnodagen till ära

Behåll dina rosor
duka av bordet istället
Behåll dina rosor
ljug lite mindre istället
Behåll dina rosor
hör vad jag säger istället
älska mig mindre
tro på mig mer
Behåll dina rosor

- Märta Tikkanen -

Internationella kvinnodagen

Jag har länge haft ett ambivalent förhållande till kvinnodagen. Självklart vill jag understöda kvinnors rättigheter och särskilt i ett internationellt perspektiv. Men varför alla grattisar och rosor? Vad har det med jämlikhet och jämställdhet att göra?

Jag förstår grattisarna och rosorna på morsdagen och farsdagen men på kvinnodagen?? Kanske någon kan förklara?

Istället föreslår jag att vi understöder kyrkans utlandshjälps kvinnobank.